Fråga 2021/22:12 Sjöfartsverket och Gotlandsfärjorna

av Jimmy Ståhl (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 23 juli 2020 gav regeringen Trafikverket i uppdrag att analysera fyra alternativa modeller för färjetrafik till Gotland, då statens kostnader för Gotlandstrafiken har ökat och det har varit en begränsad konkurrens på sträckan.

I Trafikverkets uppdrag ingick att utreda fyra olika modeller för ägande och drift av fartyg:

1. Sammanhållen upphandling av fartyg och drift, inklusive eventuella garantier.

2. Statligt ägda fartyg och upphandlad drift.

3. Statligt hyrda fartyg och upphandlad drift.

4. Gotlandstrafiken helt i statlig regi.

Trafikverket föreslår att modell 2, ”Statligt ägda fartyg och upphandlad drift”, ska användas för framtida trafik, då den ger ökad möjlighet till konkurrens och bedöms ge lägre kostnader för staten. Om regeringen beslutar sig för alternativ 2 föreslår utredningen att antingen Sjöfartsverket eller Trafikverkets Färjerederier hanterar fartygen i ett eget rederi. Sjöfartsverket får i så fall ansvar för design, byggnation och förvaltning av fartygen.

Det som både förvånar och väcker fler frågor är Sjöfartsverkets ekonomiska situation, där man aviserat avgiftshöjningar på 10 procent på farledsavgifter och 9,1 procent för lotsavgifter för att försöka närma sig en budget i balans. Sjöfartsverket har dessutom aviserat att det finns ett stort behov av att byta ut tre stycken isbrytare omgående, till en kostnad på cirka 1,5 miljarder kronor styck.

Dagens Gotlandstrafik körs med två stora fartyg, med goda fartresurser på 28 knop, och under högsäsong körs det med tre stora fartyg och ett mindre, snabbgående fartyg samt trafik till Västervik.

För att inte minska servicen till de boende på Gotland behövs stora investeringar med statliga medel, och frågan är om det är ekonomiskt försvarbart.

Trafikutskottet har tidigare gett regeringen ett tillkännagivande om att utreda Sjöfartsverkets finansieringsmodell, något som regeringen ännu inte har påbörjat, med hänvisning till pågående pandemi.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern och regeringen att förändra Sjöfartsverkets finansieringsmodell om verket, utöver sina nuvarande uppgifter, ska ha råd att äga nya färjor och ansvara för Gotlandstrafiken?