Fråga 2021/22:1198 Personlig assistans i skola och daglig verksamhet

av Betty Malmberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Elever som har behov av personlig assistans får i dag ofta en resurs eller elevassistent som inte alltid är kopplad till eleven utan till hela klassen. Ifall elevassistenten är sjuk försöker skolan tillsätta en vikarie, men många gånger får de med behov klara sig utan. De elever som har behov av assistans har det behovet hela dagen och inte bara på morgonen och eftermiddag/kväll. En assistent kan räknas som elevens ”glasögon” eller ”förlängda arm” som bör finnas till hands hela tiden. När man har personlig assistans är det ofta en liten grupp som känner den assistansberättigade väl. Blir någon sjuk kan man hoppa in för varandra utan att kravet ställs på föräldrar att ta ledigt från sitt jobb när personal fattas i skolan.

Samma sak gäller för dem som deltar i daglig verksamhet. Att ha behov av en assistent men att mellan cirka 9 och 15 klara sig utan eller få dela en kommunanställd med 3–5 andra är frustrerande. Man har rätt till en meningsfull sysselsättning, men utan sin assistans är det svårt att få till just det. Många blir i stället ”fast” i lokalen, och dagen går åt till att få hjälp med de fysiska behov man har, mat, toalett med mera.

I dag krävs det särskilda skäl för att få ha assistans i skola och daglig verksamhet. Om kravet angående ”särskilda skäl”, som väldigt få får igenom, tas bort skulle det innebära en helt annan möjlighet att ta till sig kunskaperna i skolan och skapa arbetsmöjligheter efter skolan.

Vi politiker talar gärna om vikten av att alla ska känna sig trygga. Vi talar om vikten av allas delaktighet i samhället samt vikten av att alla ska kunna bibehålla och utveckla sina förmågor och kompetens. Att personer med behov av personlig assistans ges reella förutsättningar för detta är därför av mycket stor betydelse och den personliga assistansen en starkt bidragande lösning på detta. Men då gäller det att den personliga assistansen kan få vara just personlig även under skoldag och/eller övrig daglig verksamhet.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att fler ska kunna beviljas personlig assistans även under skoldagen och i daglig verksamhet?