Fråga 2021/22:1195 Försvaret och tillståndsprocesserna

av Boriana Åberg (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Rysslands pågående invasion av Ukraina och det blodiga krig som utspelas i Sveriges omedelbara närhet understryker än en gång vikten av ett starkt försvar. Det krävs snabba beslut och resolut agerande. Att då tillväxten av försvarets infrastruktur möter stora problem är självklart helt oacceptabelt. I FOI:s rapport Nu är det bråttom konstateras att det kan ta upp till ett decennium att få miljötillstånd på de orter där man enligt försvarsbeslutet ska återetablera sig. Plan- och bygglagstiftningen utgör ett annat hinder. Om återetableringen av regementen innebär behov av en ny detaljplan kan det ta ”fyra - fem år eller mer” att få erforderliga tillstånd för att uppföra de byggnader som verksamheten behöver.

Enligt Försvarsmakten överklagas de flesta av de miljötillstånd den ansöker om för att förändra eller utöka sin övningsverksamhet. Det äldsta ärendet har legat på Miljödepartementet i nio år, och sex miljötillstånd har vandrat hela vägen från länsstyrelse via mark- och miljödomstolen till regeringen.

Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Avser ministern att initiera en översyn av regelverket för tillståndsprocesserna enligt miljöbalken avseende Försvarsmaktens verksamhet?