Fråga 2021/22:1194 Torven och Sveriges beredskapsförmåga

av Camilla Brodin (KD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Vi ser att den svenska energitorven är en bransch i motvind. Det finns en utbredd uppfattning om att torv är ett fossilt bränsle och därmed något som bör utrangeras från den svenska energimixen.

Detta är en olycklig utveckling som inte baseras på fakta utan på fördomar och dålig kunskap. Torv är inte fossilt och har en viktig roll när det gäller energi respektive skogsbruk och trädgårdsodling.

Energitorven är en tillgång med sin roll för kraftvärmen. Den är inhemsk, trygg och planerbar. Men med dagens negativa utveckling att allt fler bolag våtlägger torvtäkterna och överger energitorven kommer vi snart att stå i ett läge där vi har tappat förmåga till beredskap vid kris eller svår kyla.

Tidigare hade vi en särskild lag om vissa torvfyndigheter där man vägde in de beredskapsmässiga aspekterna, men sedan den 1 januari 2017 är det miljöbalken som reglerar torvproduktionen i vårt land.

Givet den tragiska utveckling vi har sett i Ukraina med efterföljande beslut om frysta och avbrutna relationer mellan Ryssland och större delen av världen sätter det frågan om vår förmåga att klara av vår energiproduktion med inhemska resurser i en blixtbelysning.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar följande:

 

Kommer statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att säkra en fortsatt produktion av svensk energitorv med hänvisning till att den är värdefull för vår beredskapsförmåga?