Fråga 2021/22:1176 Förbud att arbeta vid graviditet

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

Sverige har i sitt mångåriga arbete med att uppnå jämställdhet mellan könen kommit en lång bit på vägen; dock finns fortfarande en lång väg att gå, exempelvis i arbetet med att minska klyftan mellan könen vad gäller livsinkomsten. Arbetet med jämställdhet stöter också på nya problem längs vägen som tidigare ofta inte varit aktuella. Fler och fler kvinnor arbetar numera inom mansdominerade yrken såsom byggbranschen.

Ett nytt problem som därmed aktualiserats är när en arbetstagare blir gravid och arbetsmiljön för henne bedöms som riskfylld. Om arbetsgivaren inte kan erbjuda omplacering har denne rätt att förbjuda den gravida att arbeta. Detta innebär att den gravida förlorar en avsevärd del av sin lön varje månad fram tills barnet fötts. Först 60 dagar före beräknad förlossning kan graviditetspenning beviljas, vilket i sig också är problematiskt om arbetsgivaren förbjuder arbete före detta datum.

Orättvisan mellan en blivande mor och en blivande far är i detta avseende påtagligt stor. En blivande far kan arbeta med full lön ända fram tills barnet föds medan en mor riskerar att förlora en stor del av sin inkomst under graviditeten. Jämställda arbetsplatser kan på grund av det ovan anförda vara svåra att uppnå, och det finns risk att kvinnor i fertil ålder därmed väljer bort mansdominerade yrken.

Jag vill därför fråga arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark:

 

Kommer ministern att agera för att regeringens jämställdhetsarbete ska uppmärksamma frågan om hur gravida kvinnor som förbjuds att arbeta ska hanteras så att ingen orättvisa utifrån kön på de blivande föräldrarna uppstår?