Fråga 2021/22:1174 Tullverkets befogenheter att ingripa mot läkemedelsinförsel

av Tobias Andersson (SD)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Smuggling av substanser och preparat som är olagliga eller belagda med olika restriktioner i Sverige är en allvarlig företeelse. Det kan handla om farliga dopningspreparat, narkotikaklassade läkemedel eller piratkopierade mediciner som riskerar att allvarligt skada brukare.

Den typ av organiserad brottslighet som står bakom handeln med sådana preparat är organisationer som tillhandahåller varor och tjänster på en svart marknad och som drivs av ett vinstintresse precis som legala företag. De är därför inte sena att utnyttja luckor i lagar för att finna nya effektiva leverans- och försäljningsmetoder.

Tullverket har larmat om hur myndigheten står maktlös inför en särskild ny smugglingsmetod. Enligt myndighetens uppgifter har antalet beslag av olagligt insmugglade läkemedel minskat drastiskt under senare år eftersom smugglarna lärt sig att paketera in gods i paket som ser ut att komma från andra EU-länder. Tullen får vid sådan paketering endast ingripa om de misstänker att medicinerna kan komma att användas i missbrukssammanhang.

I dag regleras tullens befogenheter att kontrollera varor från annat EU medlemsland i den så kallade inregränslagen (1996:701). I listan över vilka varor som får kontrolleras inkluderas dock ej läkemedel. För att täppa till luckan i lagen som Tullverket beskrivit anser vi att regeringen ska återkomma med ett lagförslag som ger Tullverket befogenheten att ingripa adekvat mot läkemedelsinförsel tillsynes, eller de facto, härrörande från annat EU-medlemsland.

Mot denna bakgrund önskar jag fråga finansminister Mikael Damberg följande:

 

Avser regeringen att agera för att stärka Tullverkets befogenheter att ingripa mot införsel av läkemedel?