av Magnus Stuart (M)
till Statsrådet Max Elger (S)
Jag har tidigare frågat stadsrådet Max Elger i en skriftlig fråga hur han ser på Mälsåkers slotts utvecklingsmöjligheter och om statsrådet är beredd att initiera ett annat ägande av slottet.
Vem som ska äga och/eller förvalta slottet i framtiden är nämligen en angelägen fråga. Det är ytterst viktigt att slottet får en engagerad ägare, och det finns stora möjligheter att vidareutveckla och samtidigt vårda slottet samt stärka besöksnäringen i Södermanland.
Att driva ett barockslott är ett stort ansvar och även väldigt kostsamt. Det finns ett intresse i styrelsen för Föreningen Mälsåkers Framtid att överta slottet. En lösning skulle kunna vara att det bildas en stiftelse med uppgift att vårda slottet och finansiera behövliga åtgärder. Det viktiga är att få en ägare som engagerar sig och är beredd att göra nödvändiga investeringar för att inte slottet ska förfalla.
Mälsåkers slott är ett av Sveriges vackraste barockslott; det har en spännande och omväxlande historia från Sveriges stormaktstid på 1600-talet till norskt hemlighetsmakeri under andra världskriget. Slottet är i dag återuppväckt efter flera decenniers törnrosasömn och öppet under sommaren för en bred publik. I slottet anordnas även ett antal konserter och andra evenemang.
Föreningen Mälsåkers Framtid, som bildades år 2006, är en ideell förening som ansvarar för besöksservice och program på Mälsåkers slott. Föreningen arrangerar utställningar, konserter, visningar och andra evenemang på slottet – allt med ambitionen att göra Mälsåker till ett levande slott och ett omtyckt utflyktsmål.
Mälsåkers slott ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk (SFV) och är det enda statsägda slottet som drivs av en ideell förening.
Som svar på min fråga om framtida utvecklingsmöjligheter för slottet upplyste ministern mig om att Statens fastighetsverk har bistått föreningen med att ta fram en besöksmålsutvecklingsplan och bjudit in föreningen till ett nätverk för besöksmålsutveckling. Vidare framkommer det i Kulturfastighetsutredningen och i Statens kulturfastigheter – urval och förvaltning för framtiden (SOU 2013:55 ) att Mälsåkers slott är ett objekt som staten inte måste äga eftersom slottet inte beskriver statens historia.
Vidare framkom i svaret att slottet ingår i Statens fastighetsverks anpassningsplan för att balansera fastighetsbeståndets storlek och ambitionsnivå för underhåll och utveckling.
Mälsåkers slott lyfts fram i den planen som ett objekt som behöver en fördjupad utredning för att bedöma slottets framtida förvaltning.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Max Elger:
När påbörjades den fördjupade utredning som ska bedöma slottets framtida förvaltning och ägande, och när förväntas den vara klar?