Fråga 2021/22:1147 Lagen om särskild utlänningskontroll

av Adam Marttinen (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen rapporterade Göteborgs-Posten om att flera personer häktats för allvarlig brottslighet som grovt rån och utpressning. Flera av dessa personer är kopplade till den våldsbejakande islamistiska miljön, och åtminstone en av dem är utländsk medborgare som skulle ha utvisats med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll. Personen anses alltså utgöra ett hot mot rikets säkerhet, men genom verkställighetshinder av utvisning befinner sig personen på fri fot i Sverige och kan både bryta mot befintliga restriktioner som omfattas av LSU och begå allvarlig brottslighet.

Sverigedemokraterna menar att kommittédirektiven till den befintliga utredningen om utlänningsärenden med säkerhetsaspekter varit alltför snäv och inte i tillräcklig utsträckning kan resultera i ett skydd som hindrar dessa utlänningar från att begå allvarlig brottslighet i Sverige. Vi har riktat tillkännagivanden till regeringen både 2020 och 2021 om ytterligare tilläggsdirektiv som tar ett bredare grepp för att kunna skydda samhället från personer som anses utgöra ett säkerhetshot.

Trots upprepade tillkännagivanden 2020 och 2021 kom aldrig några tilläggsdirektiv.

Den 23 februari 2022 riktade riksdagen åter ett nytt tillkännagivande till regeringen om att tillsätta en ny utredning som beaktar tidigare tillkännagivandens intention i en helt ny utredning.

Jag vill därför fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att nuvarande utredning kan resultera i ett fullgott skydd mot personer som utgör ett hot mot rikets säkerhet, eller avser ministern och regeringen att hörsamma riksdagens tillkännagivande och utreda ytterligare åtgärder för att kunna skydda samhället från utlänningar som utgör ett hot mot rikets säkerhet?