Fråga 2021/22:1145 Avsaknaden av möjlighet att tvångstesta personer som ska utvisas

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Regeringen anger i regleringsbrevet för Polismyndigheten 2022 att myndigheten ska intensifiera sitt arbete med återvändande för att väsentligt öka antalet verkställda beslut om av- och utvisning. Samtidigt framgår av Polismyndighetens årsredovisning för 2021 att myndigheten ser en tydlig risk i att kraven på PCR-testning och vaccination från mottagarländerna kommer att leda till att verkställigheterna under överskådlig tid kommer att ligga på en lägre nivå än normalt. Vidare gör myndigheten bedömningen att avsaknaden av befogenhet att tvångstesta återvändare för covid-19 fortsatt kommer att leda till längre förvars- och handläggningstider och färre verkställigheter.

Den 23 juni 2021 beslutade riksdagen, efter att Moderaterna samlat en majoritet, om att en utlänning tvångsvis ska kunna testas, för exempelvis covid-19, för att ett beslut om avvisning eller utvisning ska kunna verkställas. Riksdagen uppmanade också regeringen att återkomma med nödvändiga lagändringar för att säkerställa att polisen ges förutsättningar att verkställa beslut om avvisning eller utvisning.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman: 

 

Vilka åtgärder har statsrådet och regeringen vidtagit för att få lagstiftningen på plats, och hur ser tidsplanen för det fortsatta arbetet ut?