Fråga 2021/22:1142 SJ:s inställda avgångar

av Patrik Jönsson (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Enligt uppgifter, bland annat i medier, ställer SJ in omkring 70 avgångar per dag fram till april. Orsaken uppges vara det nya it-system som avser planering och schemaläggning.

SJ hade innan införandet av det nya it-systemet en mer manuell process för att skapa scheman och turer för den åkande personalen. Detta system upphörde vid månadsskiftet oktober/november 2021 till förmån för det nya tyska it-systemet IVU/Rapid. Bytet från manuell process till ett it-baserat system har förberetts och testats i flera år. Det it-baserade systemet skulle ha införts redan 2019 men stoppades, enligt uppgifter, åtminstone två gånger efter att de sista testkörningarna inte fallit väl ut.

Trots år av förberedelser blev det vid den skarpa övergången i november förra året ett haveri, vilket nu verkar fortsätta fram åtminstone till april.

Det har för övrigt gjorts gällande att bland annat lokförare har vänt sig till facket och ifrågasatt lagligheten i de scheman som det nya it-systemet har tagit fram. Systemet har exempelvis schemalagt lokförarna att sitta och köra för långa tider i sträck, vilket om det skulle stämma är ytterst oroväckande. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur avser ministern att agera, i denna för såväl passagerare som personal ytterst angelägna fråga, för att SJ ska minimera antalet inställda avgångar?