Fråga 2021/22:1140 Vräkning på grund av kriminell verksamhet

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Att kriminell verksamhet kan fortgå i hyrd lägenhet eller hyrd lokal med bibehållet kontrakt är ett stort problem. Det inverkar till otrygg bostadsmiljö för andra hyresgäster och vidmakthåller utsatta områdens, särskilt utsatta områdens och områden ”på gränsens” problematik och status.

Lagstiftningen om vräkning av kontraktsinnehavare som ägnar sig åt kriminell verksamhet är svag i hyreslagen. I praktiken är det svårt att vräka trots att exempelvis narkotika eller olovliga vapen förvaras i lägenheten eller att kontraktsinnehavaren krossar fönsterrutor i bostadsområdet. Att det är alltför svårt att vräka en kontraktsinnehavare i sådana här fall ger flera oönskade effekter. Utöver att omgivningen är drabbad av otrygghet där man bor, och hela bostadsområden bibehåller en negativ stämpel, försvårar bristerna i lagstiftningen att kunna lösa brottslighet. Hyresvärdar har även en besvärlig sits eftersom de inte har möjlighet att vräka samtidigt som de kan anses medskyldiga om de inte gör det.

Sverigedemokraterna ställde tidigare en skriftlig fråga till ministern i ämnet med rubriken Förverkande av hyreskontrakt (fråga 2021/22:273) med frågeställningen: När i tid avser ministern och regeringen tillse att reglering görs gällande förverkande av hyreskontrakt för kriminella och vilka ska kriterierna vara? Svaret handlade om det regeringen gör för att motverka otrygghet på andra sätt, i framför allt utsatta områden. Där noterades även att regeringen överväger ytterligare åtgärder, utöver att man infört åtgärder mot svarthandel med hyreskontrakt samt att folkbokföringsbrottet återinförts. Åtgärderna är bra. Men problemen fortsätter och experter uttalar flera behov. Frågan är fortfarande lika aktuell.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern att lägga fram förslag till en bättre reglering av hyreslagen gällande grunderna för vräkning då en kontraktsinnehavare utför kriminella handlingar?