Fråga 2021/22:1131 Utbyggnad av laddinfrastruktur i Sveriges alla delar

av Eric Palmqvist (SD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Regeringen har en uttalad ambition om att Sveriges fordonspark ska elektrifieras. Ett av skälen för detta är att transportsektorn beräknas stå för cirka en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth, som är ordförande för den elektrifieringskommission som tillsattes under 2020, har gett uttryck för att elektrifieringen måste påskyndas för att uppnå kraftigt reducerade utsläpp från vägtransporterna.

En ökad elektrifiering av den svenska fordonsflottan uppmuntras också från politiskt håll genom den så kallade bonus malus-modellen för fordonsskatt, som ska stimulera till inköp av nya elbilar.

En av de svaga punkterna när det gäller visionen om en elektrifierad svensk fordonsflotta är den på många håll glesmaskiga laddinfrastrukturen. I synnerhet i Sveriges landsbygder, där transportavstånden ofta är långa, är detta behov uppenbart samtidigt som antalet laddstationer är litet. Där kan man inte förlita sig enbart på så kallad hemmaladdning.

Flera kommuner, bostadsbolag, företag och drivmedelsstationer har förstått detta och planerar för anläggande av så kallade snabbladdare för att möta vad de uppfattar som transportsektorns framtida behov.

I detta sammanhang är det därför anmärkningsvärt att företrädare för dessa intressenter återkommande rapporterar att de av sina elbolag nekas den så kallade uppsäkring som är nödvändig för att kunna anlägga en eller flera snabbladdare.

I den handlingsplan Elektrifieringskommissionen presenterat trycker man på att omställningen förutsätter att privata aktörer, kommuner, regioner och stat agerar gemensamt.

Med bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur ser ministern på den omständigheten att utbyggnaden av laddinfrastrukturen bromsas av att flera av landets elbolag inte kan erbjuda sina kunder nödvändig uppsäkring, och avser ministern att agera för att undanröja detta hinder i syfte att underlätta utbyggnaden av snabbladdare i hela landet?