Fråga 2021/22:1128 Försenad språkutveckling hos barn pga cocktaileffekt av miljögifter

av Maria Gardfjell (MP)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Inom skolpolitiken har man infört läsa-skriva-räkna-garantin. Ny forskning visar att samma fokus också behövs inom miljö- och hälsoskyddet. Forskningen visar att en cocktaileffekt av kemikalier hos gravida kvinnor påverkar barns språkinlärning. En ny metod har tagits fram för att bedöma kemikalieblandningars effekt på människors hälsa. Forskningen presenteras i senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Science, och en av forskarna intervjuas i Aktuell Hållbarhet.

En kombination av hormonstörande kemikalier i blodet hos nästan 2 000 gravida kvinnor leder till försenad språkutveckling hos vartannat barn, visar studien. Var och en för sig har halterna legat under kritiska gränsvärden, vilka är de som i dag regleras i miljölagstiftningen. För att förutspå risken för språkutveckling har effekten på mänskliga hjärnceller och zebrafiskar studerats.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Vilket ansvar kommer ministern att ta för att den så kallade cocktaileffekten ska kunna bli utgångspunkt för reglering av kemikalier i miljöbalken?