Fråga 2021/22:1126 Mobiltäckningen på fjärr- och regionaltåg

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Mobiltäckning och uppkoppling är en aktuell fråga i hela landet. Det är mängder av verksamheter som dagligen behöver tillgång till bra uppkoppling. Inom ramen för januariavtalet aktualiserades frågan om bättre mobiltäckning på tågen, och staten sköt till medel. Men det gick inte som planerat. Av de 50 miljoner som skulle gå till förbättring av uppkoppling längs järnvägen 2021–2022 delades inga medel ut alls för år 2021, och avseende år 2022 kan pengar endast sökas av mobiloperatörer. Ansökningstiden gick ut den 4 februari 2022.

Längs järnvägsspåren finns redan genom Trafikverkets försorg strömförsörjning, fiber och master som skulle kunna användas av mobiltelefonoperatörer för att kostnadseffektivt och snabbt montera fler sändare, vilket påtagligt skulle förbättra både täckning och kapacitet längs järnvägarna och ge resenärerna på tågen en bra uppkoppling. Tyvärr har det visat sig ytterst svårt för mobiloperatörerna att få tillgång till Trafikverkets fiber och el, vilket innebär både att den it-infrastruktur som staten äger inte nyttjas fullt ut och att täckningen längs spåren inte utvecklats på det sätt den kunde.

Trafikverket investerar dessutom just nu i att kraftigt öka kapaciteten i fibernätet och bygga fler master. De nya masterna är dock betydligt lägre än de befintliga vilket gör dem ointressanta för mobiloperatörer att samutnyttja då yttäckningen blir för dålig för att skapa ett effektivt fungerande nät.

Det ligger nära till hands att dra slutsatsen att en betydelsefull faktor för att förbättra uppkopplingen på tåg är att öppna upp och tillgängliggöra Trafikverkets infrastruktur för mobiloperatörerna så att de kan arbeta för bättre täckning och kapacitet längs spåren. Likaså att Trafikverket utformar även de nya masterna på ett sätt som gör dem attraktiva att samutnyttjande för mobiloperatörer.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är därför:

 

Avser ministern att ta några initiativ till att tillgängliggöra och anpassa utformningen av den statliga infrastrukturen för fiber, master och strömförsörjning i syfte att förbättra uppkopplingen för resenärerna på fjärr- och regionaltåg?