Fråga 2021/22:1119 Bilmålvakter

av Katarina Brännström (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sverige har drygt 4 miljoner bilägare, och nästan tre fjärdedelar av dessa äger en enda bil. 99,5 procent av bilägarna har tio bilar eller färre. Vissa kriminella har skapat stora problem då de låter bilmålvakter äga deras bilar så att de kan strunta i p-avgifter, bilskatter med mera och för att undvika utmätning eller för bidragsbedrägerier. I januari fanns det sex personer som äger fler än 2 000 bilar, vilket är helt orimligt och ställer till stora problem för polis, rättsväsen, kronofogde och andra myndigheter.

Det är angeläget att förhindra denna kriminalitet genom bilmålvakter. Man skulle exempelvis kunna göra som med vapen, så att den som vill äga fler bilar än ett visst beslutat antal måste ansöka om lov. Därmed skapas en spärr i systemet och kontrollen blir automatisk. Enligt riksdagens utredningstjänst skulle endast drygt 14 000 personer drabbas om gränsen sattes till max tio fordon.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta åtgärder som förhindrar bilmålvakter och som därmed automatiskt skulle göra det svårare för kriminella att lura stat och kommun på stora belopp och försvåra fortsatt kriminalitet?