Fråga 2021/22:1116 En utökad förskrivningsrätt för sjuksköterskor

av Sofia Nilsson (C)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Inom fem år väntas behovet av nya medarbetare i vården uppgå till nästan en kvarts miljon människor, drivet av pensionsavgångar och en ökad efterfrågan på vård i takt med att allt fler lever längre.

Behovet av specialistutbildade sjuksköterskor och undersköterskor är särskilt stort. För att klara behovet av medarbetare i vården måste människor få större möjligheter att arbeta på toppen av sin kompetens.

Ett lyckat sätt att skapa en sådan miljö är att undersköterskor tar över delar av sjuksköterskornas uppgifter och att de i sin tur tar över delar av läkarnas uppgifter. Detta är ett arbetssätt som redan används med stor framgång i andra länder. Det kallas för task shifting (uppgiftsbyten) och handlar om att varje yrkesgrupp ska få möjlighet att arbeta på toppen av sin kompetens, vilket ytterst är en fråga om att ta till vara kunskap och yrkesengagemang. Det gäller inte minst sjuksköterskor, som i dag har små möjligheter att avancera i karriären.

För att bättre ta till vara sjuksköterskors kompetens och utveckla den nära vården behöver deras förskrivningsrätt omfatta fler områden och läkemedel. Det kan till exempel handla om specialistsjuksköterskor som är verksamma inom ett visst vårdområde, som astma eller diabetessjukvård, som då får förskriva läkemedel kopplade till detta område.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Ser ministern ett behov av att utreda eller på andra sätt verka för en utökad förskrivningsrätt för specialistsjuksköterskor i syfte att skapa fler karriärvägar, attraktivare tjänster och en effektivare arbetsfördelning i sjukvården och i äldreomsorgen?