Fråga 2021/22:1115 Smittspridning från djurindustrier

av Jens Holm (V)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Det är allmänt känt att merparten av våra infektionssjukdomar härrör från djuren. Med den intensiva djuruppfödning som vi har i Sverige och i hela den industrialiserade delen av världen kan smittor mellan djur spridas mycket snabbt och även vidare till människor. Coronapandemin är ännu ett exempel på hur smitta spridits från djur till människor. Under pandemin har dessutom coronaviruset spridits på svenska och danska minkfarmer och sedan vidare till människor.

I dagsläget är södra Sverige drabbat av en annan smitta, fågelinfluensan. Om det viruset muterar och sprids till människor kan vi ha en ny pandemi på halsen. Mer än 2 miljoner fåglar har avlivats som en följd av fågelinfluensan. Avlivningarna, saneringen och kompensation till fågelindustrin har kostat riksdag och regering 360 miljoner kronor. Regeringen har också kompenserat den svenska pälsindustrin med 60 miljoner kronor som en följd av coronapandemin. Det här är pengar som hade kunnat användas till andra syften, men som nu går till att upprätthålla ohållbara djurindustrier. Det finns med andra ord både ekonomiska och hälsomässiga skäl till att förebygga nya smittspridningar. 

I rapporten Åtgärder för att hindra smittspridning i Sveriges djurfabriker presenterar Djurens Rätt sju konkreta förslag till hur nya smittor ska kunna förhindras i Sverige. Förslagen har säkert ministern redan tagit del av, annars finns de nedan:

Gällande punkt två: En djurenhet är exempelvis 1 ko, 10 minkhonor eller 100 höns, i enlighet med Miljöprövningsförordningen (2013:251).

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Är statsrådet beredd att vidta åtgärder för att inte fler än 100 djurenheter ska få hållas på samma anläggning, för att förbättra djurvälfärden och för att förebygga nya smittspridningar?