Fråga 2021/22:1109 Längre och tyngre fordon på de svenska vägarna

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Transportsektorn står för nära en tredjedel av de fossila utsläppen i Sverige i dag. Det är den sektor som har störst förutsättningar att snabbt kunna ställa om till att bli fossilfri. Elektrifiering är en del, liksom ett större nyttjande av biodrivmedel. En annan viktig del är att kunna frakta gods mer klimateffektivt. Att främja transporteffektivitet genom moderna fordon leder till lägre utsläpp per fraktat ton och körd kilometer. Transportarbetet på väg ökar i snitt med 1 procent om året, och konkurrenskraften och klimatavtrycket för svensk basindustri skulle förbättras om Sverige kunde använda fler längre och tyngre fordon. Detta vittnar bland annat Trafikverket om i rapporten Längre lastbilar på det svenska vägnätet – för mer hållbara transporter, som kom i mars år 2019.

Jag ställde därför frågan för några veckor sedan till Tomas Eneroth varför regeringen inte möjliggjort för detta, trots Trafikverkets och transportbranschens påtryckningar, i större utsträckning. Bakgrunden, som jag redogjorde för i min fråga, är att det nu är två och ett halvt år sedan Infrastrukturdepartementet remitterade en rapport från Trafikverket som ställer sig positiv till införande av fordonskombinationer på upp till 34,5 meter. Vår egen myndighet förordar alltså längre och tyngre fordon, och till detta tillkommer att detta stöds av en majoritet i riksdagen. Att det är görbart visar vårt grannland Finland som tillåter denna typ av fordonskombination sedan januari 2019.

Statsrådet Tomas Eneroth svarar genom att hänvisa till att frågan ”bereds nu inom Regeringskansliet”. Tyvärr ett icke-svar och när så Sveriges Åkeriföretag alldeles nyligen lämnade sitt remissvar på regeringens infrastrukturplan aktualiseras frågan än mer.

Sveriges Åkeriföretag konstaterar att ”en av vägtrafiksystemets mest lönsamma åtgärder som Trafikverket utrett under senare år med NNK=11, alltså 11 gånger lönsammare än kostnaden för genomförandet, är att tillåta upp till 34,5 meter långa lastbilar för godstrafik på väg. Förslaget innebär att med kort varsel kunna öppna 450 mil befintlig väg med kapacitet för längre fordon. Transport av lättare gods är med dagens 25,25 meters regler för maximalt tillåten fordonslängd ofta volymbegränsande och transporter blir väsentligt effektivare om tillåten fordonslängd ökar”.

När branschen själv så tydligt identifierar de åtgärder som skulle möjliggöra för svensk transportsektor att förbättra sitt klimatavtryck måste frågan om längre och tyngre fordon inte bara ”beredas” – det måste också komma besked och beslut.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

När kan regeringen lämna besked i frågan om längre och tyngre fordon på de svenska vägarna?