Fråga 2021/22:1106 Rapporteringsskyldighet för farligt avfall

av John Widegren (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

År 2020 kom nya regler från Naturvårdsverket som sa att en digital registrering i avfallsregistret ska göras varje gång en transport av farligt avfall görs. Detta innebar en pålaga till den redan existerande anteckningsskyldigheten.

 

Omfattas gör bland annat jord- och skogsbruksverksamheter som exempelvis producerar, transporterar och samlar in farligt avfall, och som senast två dagar efter aktuell transport måste anmäla denna till det digitala avfallsregistret. Är verksamheten tillståndspliktig omfattas den även av tidigare anteckningsskyldighet, vilket gör denna digitala rapporteringsskyldighet till ytterligare en administrativ börda för aktuella verksamheter. Några som ofta är enmansföretag – en grupp som drabbas extra hårt av pålagor likt dessa.

En digital rapportering ovanpå en anteckningsskyldighet kan enbart ses som onödig byråkrati. En bransch som redan står inför utmaningar ska inte av staten bli påtvingade ytterligare krav som innebär förlust i tid och pengar.

Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Vad gör ministern och regeringen för att säkerställa att miljönyttan med den utökade rapporteringsskyldigheten står i proportion till den administrativa bördan?