Fråga 2021/22:1096 Brottslighet mot företag

av Lotta Olsson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Historiskt har Sverige varit ett tryggt land att starta och driva företag i sett till risken för att bli utsatt för brott. Det höga svenska skattetrycket har kunnat accepteras till stor del för att samhället varit relativt säkert och socialt stabilt.

Nu ser vi en samhällsutveckling där trygghet inte är en självklarhet. Brott mot företag beräknas enligt Svenskt näringsliv kosta de svenska företagen i storleksordningen 100 miljarder kronor, en ofantlig summa. 

Vartannat företag utsätts för brott av olika slag och brotten anmäls inte ens alltid. Detta innebär att samhällskontraktet med höga skatter som ska skapa ett tryggt samhälle inte längre gäller. Många företag tvingas förutom att betala de svenska skatterna att betala för att köpa sig en trygghet i form av vaktbolag och andra dyra trygghetslösningar.

Förutom att detta kostar stora summor är det också ett hot mot viljan att ha och driva företag. Finns inte den viljan i tillräckligt hög grad kan Sveriges roll som stark företagsnation och starkt innovationsland vara hotad.

Min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson lyder:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att öka tryggheten för näringsidkare?