Fråga 2021/22:1091 Ryska ambassadörens uttalanden

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev, har låtit sig intervjuas av tidningen Aftonbladet. I intervjun ser vi hur ambassadören uttalar sig på ett sätt som inte kan tolkas som annat än nedsättande om Sveriges försvar. På ett förminskande sätt tydliggjorde vederbörande att den svenska militära närvaron på Gotland är löjlig. Därtill lät ambassadören meddela att Sverige inte ska gå med i Nato, då detta inte skulle accepteras av Ryssland och man därför skulle ”upphöra med de avsikterna”.

Inte minst mot bakgrund av Rysslands sentida uttalanden rörande just detta kan det finnas skäl till att faktiskt gå riksdagsmajoriteten till mötes avseende en Nato-option. Detta skulle tydliggöra den svenska säkerhetspolitiska hållningen genom att tydligt visa att vi bestämmer över vårt säkerhetspolitiska vägval själva. Därtill skulle det bli en tydlig signal om att vi inte accepterar Rysslands krav om garantier att stater ska förnekas rätten till att ansluta till Nato.

Att tydligt markera mot den typ av uttalanden vi sett har flera fördelar. För det första kan vi inte acceptera förnedring, men för det andra måste vi också visa att vår suveränitet och fundamentala rättighet att forma våra beslut ligger fast. Varje form av aggression från rysk sida måste helt enkelt bemötas.

Utrikesminister Ann Linde önskas mot bakgrund av detta svara på följande fråga:

 

Avser ministern att kalla upp Rysslands ambassadör mot bakgrund av de uttalanden som skett eller på annat sätt markera mot vederbörande till förmån för vår grundläggande rätt att bestämma över vårt säkerhetspolitiska vägval?