Fråga 2021/22:1090 Medborgarskap till kriminella

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

En syrisk migrant dömdes för våldtäkt på en 13-årig flicka. Detta efter att han jagat in offret på en toalett, där han våldförde sig på henne. Han nöjde sig dock inte efter att själva våldtäkten genomförts utan fortsatte olika former av övergrepp mot henne samt förföljde henne. Lyckligtvis kunde polisen som jagat och identifierat mannen också fånga honom. Bevisen räckte som bekant för en fällande dom, där vederbörande fick ynka två års fängelse som straff, vilket i praktiken endast handlar om cirka ett år.

Det är i sig en skandal att detta fasansfulla brott inte inneburit ett betydligt hårdare straff; faktum är dock att det bara är början. Bara en vecka efter våldtäkten kunde nämligen den hänsynslöse förövaren erhålla svenskt medborgarskap. Det finns mot bakgrund av detta flera frågeställningar värda att få svar på, dels hur Migrationsverket inte kan ha agerat, men också hur man inom rättsväsendet värderat dessa handlingar. Då förövaren nu också har svenskt medborgarskap finns det ingen möjlighet att utvisa honom vid fortsatt grov brottslighet.

Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Anders Ygeman svara på följande fråga:

 

Anser statsrådet att det är acceptabelt att personer som begått grova brott kan erhålla svenskt medborgarskap kort efter brottet, eller kan vi förvänta oss att statsrådet agerar för att ändra rådande förhållningssätt?