Fråga 2021/22:1088 Värnande av svensk säkerhet och nordisk enhet

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 31 januari presenterade den danska regeringen en ny utrikes- och säkerhetspolitisk strategi. Strategin innebär en tämligen stor omläggning av den danska utrikespolitiken där framför allt två saker betonas: EU:s ökade geopolitiska betydelse i en osäker omvärld och USA:s betydelse för dansk säkerhet och suveränitet.

Den danska regeringen ansluter sig nu till synen att EU på olika sätt måste trygga sin försörjningstrygghet för kritiska råvaror. Man betonar också vikten av att EU ”pressas upp i global viktklass” för att EU ska vara den som sätter globala standarder och främjar sina värderingar i Europa och globalt. Den danska regeringen slår fast att EU måste minska sitt beroende av andra inom samhällskritiska sektorer och teknologier.

Man konstaterar dessutom att EU måste göra mer för att trygga sin egen säkerhet. Inte minst i ljuset av det danska undantaget från den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken måste detta ses som en tydlig markering. 

För det andra betonar strategin betydelsen av ett ökat försvarspolitiskt samarbete med USA. Nyligen öppnade statsminister Mette Frederiksen för att amerikanska soldater kan stationeras på dansk mark inom ramen för ett nytt bilateralt dansk-amerikanskt försvarssamarbete.

Svensk utrikes- och säkerhetspolitisk måste formas i ljuset av våra intressen och de säkerhetspolitiska prioriteringarna i våra nordiska grannländer. I sin utrikesdeklaration slog utrikesministern fast ”Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik bygger på sammanhållning i EU och samarbete på bred front: i Norden och Östersjöområdet, inom FN och OSSE, och med Nato. En stark transatlantisk länk är viktig för Europas och Amerikas säkerhet.”

Med bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i ljuset av den danska omläggningen av utrikespolitiken, i syfte att värna svensk säkerhet och nordisk enhet?