Fråga 2021/22:1080 Uttalanden av Rysslands ambassadör

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Ryska federationens ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev, intervjuas i Aftonbladet och uttalar sig nedsättande om Sveriges försvar med kommentaren att den synliggjorda närvaron på Gotland är lite löjlig.

Vidare framförs ett tydligt budskap från Moskva att Sverige (och Finland) inte ska gå med i Nato: man ”måste upphöra med de avsikterna”. Det hävdas att Ryssland önskar juridiskt bindande garantier från USA och Nato att stater ska förnekas rätten till utvidgning och att kunna bli nya medlemmar. Ett frankt och tydligt budskap som fullständigt strider mot den rådande europeiska säkerhetsordningen, där det är upp till varje land att göra sina egna säkerhetspolitiska vägval.

Sverige har tillsammans med andra länder sedan tidigare avgett ett skriftligt svar på ett brev från utrikesminister Lavrov. Ett svar som samordnades inom kretsen av EU- och Natoländer.

Att slå vakt om Sveriges suveränitet och självklara rätt att fatta egna beslut kräver att det på alla sätt markeras mot Rysslands aggressioner. 

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

Har ministern för avsikt att kalla upp Rysslands ambassadör för att meddela det helt oacceptabla i det framförda budskapet i den intervju som gjordes med Aftonbladet?