Fråga 2021/22:1079 Brandvatten

av David Josefsson (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

I lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) är det reglerat att det är kommunens ansvar att se till att en räddningsinsats kan genomföras på ett effektivt sätt och inom en godtagbar tid.

I Boverkets byggregler är det reglerat att automatiska släcksystem, så kallade sprinkler, ska installeras i bland annat äldreboenden och andra vårdlokaler för att ett fullgott brandskydd ska finnas.

I lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster regleras kommuners skyldighet att ordna vattentjänster. Dock omfattar inte lagen en skyldighet att tillhandahålla vatten för automatiska släcksystem.

Dessa lagars överlappning har skapat en osäkerhet kring ansvaret för tillgången på så kallat brandvatten till sprinklersystem. Å ena sidan ska kommunen tillse att en räddningsinsats kan genomföras på ett effektivt sätt, och vårdlokaler och äldreboenden ska vara utrustade med sprinkler för ett fullgott brandskydd. Samtidigt finns inget krav på att va-nätet ställs till förfogande för de automatiska släcksystemen.

Aktörer som bland annat bygger äldreboenden och installerar automatiska släcksystem signalerar nu att flera kommuner väljer att tolka reglerna strikt mot lagen om allmänna vattentjänster och då inte tillåter att sprinklersystem kopplas in på det allmänna va-nätet. Detta eftersom man anser att va-nätet inte klarar den belastning som ett utlöst sprinklersystem vid en brand skulle utgöra.

Min fråga till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll är:

 

Är ministern beredd att se över lagstiftningen för att tydliggöra hur ansvaret för tillgång på så kallat brandvatten ska regleras?