Fråga 2021/22:1077 Obligatorisk förskola för vissa barn

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sverigedemokraterna driver frågan om att införa obligatorisk förskola för vissa barn. Barn som växer upp i områden med hög segregation där invandrargrupper dominerar riskerar att följa det parallella samhällets struktur under sin uppväxt och bli främmande för det svenska majoritetssamhället. Den som står utanför det svenska samhället har sämre möjligheter att stå emot förtryck och normer baserade på heder.

För att underlätta för de barn som växer upp i sådana områden har vi föreslagit att förskolan under vissa omständigheter ska vara obligatorisk för barn mellan tre och fem år. Förskolan ska då kunna fungera som ett fönster in i det svenska samhället. Förhoppningsvis ska detta kunna leda till att barn som växer upp i utanförskap kan förbättra sina språkkunskaper och få en känsla av att det svenska samhället inte är någonting främmande utan i stället någonting man har förståelse för och en relation till sedan barndomen.

Statsrådet har i medier (Vestmanlands Läns Tidning den 10 februari 2022) givit utryck för att han och regeringen varit om inte godtrogna så i alla fall drabbade av ”snällism”, man har helt enkelt inte ställt tillräckligt höga krav på de invandrade individerna. Alltför många står långt ifrån arbetsmarknaden och är bidragsberoende.

Med anledning av det ovan anförda frågar jag statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet, inom sitt ansvarsområde och som ett led i integrationen, att verka för att obligatorisk förskola för vissa barn införs?