Fråga 2021/22:1073 Säkrad tillgång till uppkoppling över hela landet

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Sverige är ett till ytan stort land med rejäla avstånd på sina håll mellan städer och byar. Arbetstillfällen koncentreras till större samhällen och städer medan mycket av landsbygden blir sovstäder. Sedan kom pandemin och ändrade på många förutsättningar. Exempelvis ville nu ett stort antal medborgare arbeta hemifrån i en helt annan utsträckning än tidigare, med datorn och därmed uppkopplingen som bästa arbetskamrat. Där fiberutbyggnaden eller motsvarande varit effektiv har det här inte varit något problem, men för de svarta fläckar som bildats över landet där man inte ens är i närheten av säker internettillgång har det blivit skvatt omöjligt.

Med en utbyggnad som tar ansvar för hela landet och en plan för att fylla ut avsaknaden av såväl ”motorvägar” som ”landsvägar” i ett uppkopplat Sverige skulle flexibiliteten kunna se helt annorlunda ut och arbetstillfällena skulle göra landsbygden så mycket mer levande.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att de ”svarta hål” med avsaknad av säkra uppkopplingsmöjligheter över hela landet täpps igen?