Fråga 2021/22:1069 Förenklad validering av civila kompetenser inom hemvärnet

av Jörgen Berglund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Engagemanget för hemvärnet ökar kraftigt i Sverige. I januari månad 2022 hade ansökningarna ökat med 156 procent jämfört med 2022. Det är mycket bra då försvarsförmågan stärks och den folkliga förankringen i försvaret ökar. Hemvärnet har dock likt övriga Försvarsmakten fortfarande problem med att hantera tillväxten då de i decennier har opererat i en miljö av nedrustning och nedprioritering.

Det är bra att vi har fått fler aktiva i hemvärnet via Försvarsmaktens engagemang i sociala medier och via det ökade antalet värnpliktiga. Det återstår dock problem som behöver åtgärdas. Ett sådant problem är de långa väntetiderna som finns mellan ansökan och anställning i hemvärnet. Valideringarna och säkerhetsprövningarna kan ta mycket lång tid, ofta på grund av att de olika hemvärnsbefälen har ont om tid. Dessa tider måste kortas om vår beredskap och resiliens ska stärkas. Det borde även vara lättare att applicera sin civila kompetens inom hemvärnet. I dag kan till exempel en person som kör tankbil civilt inte använda denna kunskap inom Försvarsmakten utan att först behöva genomgå långa utbildningar. Naturligtvis bör det finnas krav på extra utbildning vid användandet av Försvarsmaktens fordon, men det borde göras en översyn kring hur väntetiderna även här kan förkortas och förenklas.

Det behövs därför tittas närmare på hur Försvarsmakten kan jobba med att korta dessa handläggningstider och hur de kan förkorta avstånden mellan ansökan och anställning inom hemvärnet. Ett sådant sätt skulle kunna vara att rikta regleringsbrev till Försvarsmakten med snarlika uppgifter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vad avser ministern att göra för att förkorta handläggningstiderna och för att förenkla valideringen av civila kompetenser inom hemvärnet?