Fråga 2021/22:1063 Nordisk samverkan inför nationella beslut

av Ann-Sofie Alm (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Norden är en stark region därför att vi har en lång och gemensam historia av fred, vänskap och förståelse. Målet som länderna gemensamt beslutat är att vi ska vara den mest integrerade regionen i Europa.

Nordiska ministerrådet saknar en viktig del och det är ett nordiskt ministerråd för infrastruktur, där det av allt att döma verkar vara Sverige och den socialdemokratiske infrastrukturministern som säger nej.

De nordiska länderna behöver gemensamt arbeta för en infrastruktur som medger mobilitet över gränserna. Det handlar om en infrastruktur som inte enbart innefattar väg, räls, farleder och luftrum utan även att handelsvägar och sociala kontakter, liksom transporter av arbetskraft, tjänster, förnödenheter och gods kan hållas öppna och inte tvärt bryts vid en kommande kris. Människor har sina arbeten, familjer och vänner på båda sidor om gränserna i Norden. Det är därför inte bara av ekonomisk vikt utan även ur ett rent mänskligt perspektiv oerhört viktigt att den infrastruktur som i dag sammanbinder oss blir starkare och hållbar genom nästa kris. En gränslös region.

De olika regeringarnas olika bedömningar av coronapandemin har för många i en annars blomstrande region varit förödande, och mycket lidande hade kunnat undgås om de nordiska regeringarna haft en bättre samverkan och förståelse för varandras beslutsunderlag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Hur ska statsrådet verka för en bättre samverkan inför nationella beslut som kan påverka mobiliteten över nordiska gränser i händelse av kris?