Fråga 2021/22:1061 Statens skatteskuldsavbetalningsplan för besöksnäringen

av Ann-Sofie Alm (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Att få anstånd med skatten kan vara en stor lättnad när det blir en temporär svacka i verksamheten för besöksnäringen. Men det är en annan situation när coronapandemin nästan har utplånat inkomsterna under snart två år. Restriktionerna har äntligen släppt och gästerna börjar komma tillbaka; det känns positivt, även om branschen känner oro att det kanske inte är på riktigt denna gång heller. Men det har skapat djupa hål i ekonomin att först försöka hålla företaget vid liv och vänta på stöd. Därtill har det varit enorma elprispåslag och kostnader för uppstarter och nya stängningar vid tillfälliga restriktionslättnader, som kommer att ta lång tid att arbeta ihop. Besöksnäringen är en bransch med små vinstmarginaler och det kommer att ta, gissningsvis, tre till fem år innan coronakrisen inte längre är kännbar i balansräkningarna.

Våren är uppstartsmånader även i vanliga fall och en likvidkrävande tid, speciellt för den viktiga svenska turistnäringen. Nu är det också samtidigt en tid när staten i mars kräver in första avbetalningen på skatteskuldberget. Jag är rädd för att den krävande ekonomiska situationen för dessa företag kommer att synas i statistiken för ökande konkurser i stället för i statistiken för ökande antal arbetstillfällen.

Med bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att förlänga avbetalningsplanen för besöksnäringens skatteskulder uppkomna på grund av pandemin?