Fråga 2021/22:1049 Stöd till ägarfamiljer

av Lars Mejern Larsson (S)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Pandemin har verkligen drabbat många hårt både rent fysiskt och ekonomiskt och inneburit stora problem för företag i olika branscher.

För att lindra konsekvenserna för svenska jobb har krisåtgärderna som hittills vidtagits under pandemin varit historiskt omfattande och hjälpt många att hålla huvudet över ytan.

Förra veckan besökte jag Charterbuss i Kristinehamn för att lyssna till de utmaningar som de haft under perioden med restriktioner och uteblivna resenärer. Företaget befann sig just då i ett läge med i stort sett inga turer alls.

Även om utmaningarna är många pekar de särskilt på den förändringen att ägarfamiljerna inte längre kan korttidspermitteras tillsammans med övrig personal, vilket har varit möjligt tidigare. Det beror på att de nya direktiven som kommit från regeringen inte omfattar familjen i familjeägda företag.

Detta är inte bara en fråga som lyfts av Charterbuss. Fler företag i de olika branscherna, såsom hotell-, restaurang- och besöksnäringen, stöter också på problemet.

Utifrån ovanstående vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Tänker ministern vidta några åtgärder för att även ägarfamiljerna på något sätt framgent ska omfattas?