Fråga 2021/22:1048 Stöd till regionala flygplatser

av Åsa Coenraads (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Regeringen har till slut skjutit till extra pengar som driftsstöd till 23 av 33 regionala flygplatser som drabbats hårt under coronapandemin men ändå upprätthållit sin verksamhet. En verksamhet som räddat liv genom att det viktiga ambulansflyget kunnat användas för att skicka covidsjuka patienter till lediga vårdplatser runt om i landet.

De regionala flygplatserna fyller en viktig funktion i den svenska infrastrukturen genom att hålla samman vårt avlånga land. De regionala flygplatserna har spelat en avgörande roll för att rädda liv under den pågående pandemin men har även upprätthållet möjligheterna för brandskydd och liknande som bland annat fick avgörande betydelse under den stora branden i Västmanland 2014. De regionala flygplatserna spelar stor roll som stöd för det lokala och regionala samhället och behövs för att hela Sverige ska hålla ihop.

Pandemin har fortsatt påverkan på de regionala flygplatsernas ekonomi, då pandemin i världen ännu inte är över. Tidigare har driftsstöd betalat ut till 22 regionala flygplatser. Nu har Ängelholms flygplats lagts till listan, men fortfarande står 10 regionala flygplatser helt utan pandemistöd.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är därför:

 

Vilka skäl ligger till grund för beslutet att Västerås, Örebros och Sälens flygplatser inte får extra driftsstöd denna gång?​