Fråga 2021/22:1045 BB-krisen i Lycksele

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Få missade de nyhetsklipp och artiklar som spreds i slutet av förra året om den BB-kris som rådde i de norra delarna av landet, vilken förvärrades av att Lyckseles BB, till följd av personalbrist, höll stängt under jul och nyår. En av dem som mot bakgrund av detta uttalade sig till SVT var en kvinna (och hennes sambo), som var beräknad att föda sitt andra barn vid nyårsafton men som överraskades då dottern bestämde sig för att komma ut redan på juldagen. För att det skulle vara möjligt att föda under vårdens kontroll tvingades kvinnan, som kom från Nästansjö utanför Vilhelmina, resa 26 mil till förlossningen i Umeå. Mitt under värkar och pågående förlossningsarbete.

Under pågående kris valde barnmorskor i inlandet till och med att lämna ut sina privata telefonnummer till höggravida kvinnor som stöd. I vissa fall erbjöd de sig att följa med gravida som skulle tvingas färdas i mer än 20 mil till förlossningen.

Att det ser ut på detta sätt kan inte klassas som något annat än ett enormt misslyckande från samhällets sida. I Sverige har vi trots allt ett av världens högsta skattetryck, och detta samtidigt som kvinnor i vissa fall tvingats färdas över 40 mil enkel väg till BB, såsom exempelvis från Kåtaviken till Umeå BB.

Det vi sett vittnar om en fruktansvärd verklighet för blivande föräldrar, och man kan fråga sig hur regeringen kan tycka att rådande läge inom förlossningsvården är godtagbart. Även om vård främst är regionernas kompetens och ansvaret vilar på regionerna kan man tycka att regeringen borde ha ett intresse av att bistå när situationen är ohållbar.

Mot bakgrund av detta önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Har ministern vidtagit några åtgärder i syfte att lösa BB-krisen i Norrland, exempelvis i syfte att förbättra arbetsvillkoren och attraktiviteten för berörd personal, eller finns det några sådana planer för framtiden?