Fråga 2021/22:1043 Boxning, arbete och utbildning – möjligheter i kampen mot gängvåldet

av Anders Österberg (S)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I många eftersatta områden finns det fantastiska idrottsklubbar som med små insatser åstadkommer stora resultat. I den allmänna debatten brukar dessa områden beskrivas som utsatta, men de är i själva verket politiskt eftersatta. I Järva, där jag lever och verkar, finns det en mängd föreningar för alltifrån fotboll, basket och ishockey till golf. Jag tror att alla vi som någon gång under livet idrottat minns och är tacksamma för de tränare vi stött på. För min del har det varit flera tränare i SK Elfsborg.

Järva är ett av de områden som blivit hårdast drabbat av gängkriminaliteten i Sverige. Det är alltför många föräldrar som mist ett barn, ett syskon som aldrig mer får återse ett annat syskon och tusentals vänner som mist en kompis. Därför är det välkommet att regeringen tänker vända på varenda sten för att bryta kriminaliteten. Här kan föreningslivet spela en stor roll.

I Hässelby-Vällingby pågår ett projekt som heter Fight for Zero. Hässelby-Vällingby är också en av de stadsdelar som lidit av våldet. Projektet handlar om att träna boxning men också om att få stöd med att exempelvis läsa läxor och annat. I projektet går det också ut på att ge unga vuxna en meningsfull fritid som exempelvis ledare eller annat de kan hålla på med. Det kommer föreläsare som är positiva förebilder och visar den rätta vägen för barnen och ungdomarna som är aktiva. Just det här projektet arbetar utifrån fem grundpelare: boxning, utbildning, arbete, socialt stöd och ungdomsledarskap. Ett evidensbaserat arbete som syftar till att minska utanförskap och att se sitt eget ansvar.

Boxning är en väldigt bra sport, och det har kommit ett par universitetsuppsatser från olika lärosäten de senaste åren som framhåller betydelsen av just boxning i det förebyggande arbetet mot kriminalitet. Det är självklart viktigt att den här typen av projekt finns som växer underifrån och organiseras av dem som verkar i områdena, men regeringen kan också spela en viktig roll genom uppmuntran och stöd.

Därför vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka initiativ tänker statsrådet ta för att föreningslivet, gärna genom fler boxningsklubbar, ska kunna verka kombinerat genom att både utöva idrott och hjälpa till med social verksamhet i förebyggande syfte?