Fråga 2021/22:1039 Återupprättad trygghet i folkbokföringslagen

av Lina Nordquist (L)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Ett allt större antal människor upptäcker att någon olovligen skrivit sig på deras adress. Skatteverket ska då utreda ärendet, men personerna är ofta svåra att hitta och förblir i de fallen skrivna på den adress de hittat på. Den verklige bostadsinnehavaren fortsätter därmed få post från inkassoföretag, tingsrätt och delgivningsmän som ringer på dörren. En delgivningsman uppger att han har 1 500 liknande ärenden per år bara i den stad han verkar i. 

Det är i dag möjligt att vägra låta andra människor ändra ens egen folkbokföring, men det är inte möjligt att vägra låta personer skriva sig på ens egen adress utan att faktiskt bo där. Hela riksdagen skulle kunna skriva sig hos talmannen utan att talmannen fick frågan om det verkligen är korrekt att ytterligare 349 personer plötsligt bor på adressen i fråga. 

Det är min uppfattning att Skatteverket bör återinföra skyldigheten att tillfråga den som är skriven på en bostad om uppgiften är korrekt att ytterligare personer flyttat in på adressen. Om en person olovligen har skrivit sig på annans bostad och inte kan bevisa att hen bor där bör Skatteverket vara ålagt att ta tillbaka skrivningen och flytta personen i fråga till en byråkratisk samlingsplats för försvunna personer, tills denne är återfunnen och kan skrivas på korrekt adress. En sådan ordning borde även underlätta för polis och myndighet att få översikt över problemets omfattning, art och åtgärdsbehov. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Mikael Damberg​:

 

Är ministern och regeringen villiga att agera i frågan?