Fråga 2021/22:1037 Undantag för jetboards från förarbevis

av Åsa Coenraads (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Förarbevis för vattenskoter är inte bara bra – det är också nödvändigt för att undvika olyckor på våra svenska vatten.

Vattenskotrar är tunga med stora och kraftfulla motorer. De flesta kan komma upp i en väldigt hög hastighet, och under sommarmånaderna rapporteras mängder av olyckor och händelser som kan få dödlig utgång.

När den nya lagstiftningen nu ska tillämpas visar det sig att fler fordon kan komma att räknas som vattenskotrar och då kommer att behöva förarbevis.

Ett av dessa fordon är jetboards. En jetboard är att jämföra med en surfingbräda eller en vindsurfingbräda. På land skulle motsvarigheten vara en elektrisk skateboard eller en eldriven sparkcykel, som nu finns i de flesta svenska städer.

En jetboard väger cirka 50 kilo och drivs av en motoreffekt på runt 10 kilowatt, detta att jämföra med en vattenskoter som väger 200–600 kilo och har en motoreffekt på över 200 kilowatt.

Det vore olyckligt om en växande bransch och ett ökat intresse för utomhusaktiviteter hindras av en inte genomtänkt lagstiftning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth följande:

 

Avser ministern att undanta jetboards från kravet på förarbevis innan lagstiftningen om vattenskotrar träder i kraft den 1 maj 2022?