Fråga 2021/22:1036 Husdjur och destruktiva relationer

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Moderaterna anser att det finns flera problem med förslagen i regeringens proposition 2021/22:49 Märkning och registrering av katter. Vi kan konstatera att kritiken från tidigare remissinstanser är tydlig. Det finns redan i dag påtagliga problem med hundregistret, dit man vill lägga till katter. Bland annat används hundar vid tvister där en person felaktigt kan anmäla sig som ägare. Det kan enbart registreras en ägare, trots att hunden kan ha köpts in och ägs av två personer. Detta kan i dag utnyttjas vid exempelvis skilsmässor och våld i nära relation. Majoriteten av Sveriges kvinnojourer har mött våldsutsatta kvinnor och barn som upplevt våld mot djur. De möter även kvinnor som stannar kvar i relationer för att skydda djuren.

”När kvinnor och barn flyr finns det ofta ingen möjlighet att ta med djuren. Om den utsatta ger sig av så får djuren det ännu sämre och kan till och med dö. Hur ska man förklara för sina barn att man har lämnat kvar en oerhört viktig familjemedlem hos den som gör dem illa?” – Länsstyrelsen i Hallands län.

Barn och djur är särskilt utsatta när det förekommer våld och ska alltid uppmärksammas. Därför är det viktigt att Jordbruksverket gör det de kan för att hundar inte ska bli en faktor som bidrar till människors kvarvarande i destruktiva relationer. Hundars (husdjurs) väl och ve behöver värderas högre och säkerställas. Detta innebär att om person A har utsatts för våld i nära relation av person B och det finns en hund i hushållet borde det betraktas som en riskfaktor för hundens välmående. Något som myndigheter borde ta hänsyn till och värdera om det ska ligga till grund för ett omhändertagande av hunden. Frågan borde rimligtvis väckas: Hos vem har hunden det bäst?

Med hänvisning till ovanstående fråga vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vilka lagstiftningsåtgärder avser statsrådet att vidta för att hundar eller andra husdjur utifrån ovanstående beskrivning ej ska kunna utnyttjas mot enskilda vid exempelvis våld i nära relationer?