Fråga 2021/22:1033 Korrekt deltagande i de internationella kunskapsmätningarna

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

När Skolverket presenterade den slutgiltiga redovisningen av betygen för eleverna i årskurs 6 visade det sig att var fjärde elev har icke godkänt i något eller i fler ämnen. Det är bedrövliga siffror.

Vi vet i dag för lite om vad eleverna faktiskt lär sig i skolan, då verktygen för att mäta kunskaper hos eleverna är bristfälliga och ger inte tillräckligt med underlag som är viktiga för att vi ska kunna fatta nödvändiga beslut om åtgärder för svensk skola.

Att Sverige deltagit i de internationella kunskapsmätningarna som Pisa, Timss och Pirls är bra. Det som varit mindre bra är hur många elevgrupper exkluderats och reflekterat en felaktig bild av elevernas faktiska resultat.

Regeringen och ansvarig myndighet, Skolverket, har tyvärr inte hanterat dessa internationella kunskapsmätningar korrekt. Ska vi delta i dessa kunskapsmätningar är det viktigt att de genomförs korrekt och enligt regelverket.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom följande:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa att Sveriges deltagande i de internationella kunskapsmätningarna genomförs korrekt och reflekterar den faktiska kunskapsnivån hos samtliga elever som deltar i de internationella kunskapsmätningarna?