Fråga 2021/22:1031 Neutral politik för de olika energislagen

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Statsrådet anför i den särskilda energidebatten om de höga energipriserna i Sverige initierad av Kristdemokraterna fredagen den 4 februari att regeringens politik har sin grund i en kraftslagsneutral energipolitiken.

Samtidigt kan vi läsa i artikel i Dagens industri den 3 februari att statsrådet ser kärnkraften som varken snabb eller billig, men planerbar. Detta helt utan faktahänvisning.

Statsrådet lyfter i riksdagsdebatten vindkraftens styrkor och kärnkraftens svagheter. Statsrådet använder kostnaderna för kärnkraft utan att ta upp kostnader för vindkraft, vad avser exempelvis den massiva utbyggnaden av elinfrastruktur som behöver göras.

Detta samtidigt som de olika kraftslagen i bland annat en rapport från Svenskt Näringsliv anses komplettera varandra och ge den billigaste stabila energimixen. Kärnkraft ger möjlighet genom att vara planerbar att en större andel vind- och solenergi kan finnas i systemet och vi ändå kan ha ett stabilt elenergisystem. 

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar lyder:

 

På vilket sätt avser statsrådet att verka för att de olika energislagen på bästa sätt finns i den svenska energimixen, för att möjliggöra en stabil och billig elenergiförsörjning för att hålla de svenska elpriserna på en låg nivå?