Fråga 2021/22:1030 Lokal acceptans

av Martina Johansson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

För att klara omställningen till ett samhälle som har ett mindre klimatavtryck behöver vi öka förmågan att överföra elkraft från norra Sverige till södra Sverige samtidigt som vi ökar mängden förnybar energiproduktion. Med fler produktionsanläggningar behöver även kraftnäten byggas och anpassas efter det, så att inte överföringsproblematiken uppstår i ett nytt sammanhang.

I Sörmland finns just nu två större projekt på dessa teman. Dels är det planeringen av en ny kraftledning mellan Hedenlunda och Oxelösund, dels havsbaserad vindkraft utanför den sörmländska kusten. Elkabeln till Oxelösund är en viktig pusselbit för att SSAB ska kunna göra sin omställning till att tillverka fossilfritt stål, och vindkraften behövs för att öka den förnybara energin.

I Sörmland och på många platser runt om i landet stöter man ofta på motstånd mot denna typ av investeringar. Det är av naturliga skäl, då många markägare påverkas vid utbyggnaderna utifrån intrång på deras mark samt att andra i närområdet upplever att man inte gör allt för att markintrånget ska bli så litet som möjligt eller att det inte tas hänsyn till minskade kolsänkor eller möjliga samförläggningar. Ersättningsformerna och ersättningsnivåerna har också mycket övrigt att önska.

Det kraftiga motståndet på flera platser visar att det finns mycket mer att önska för att få till den lokala acceptansen, och här har både Svenska kraftnät och Vattenfall ett stort ansvar. Båda ägs av staten, och det borde vara en självklarhet att de i sitt arbete ser till helheten, vilket innebär att de inte enbart ska titta på ekonomin utan också på hur man kan ersätta markägare och göra en så marksnål planering som möjligt.

Jag har tidigare frågat Tomas Eneroth om samförläggningar och fått till svar att Trafikverket har i uppdrag att samplanera sin verksamhet så att en nysådd vägren inte behöver grävas upp veckan efter samt att samverkan mellan myndigheter är angeläget. Att planera marksnålt handlar om mer än en nysådd vägren; det handlar om synen på markägare och kommuninvånare.

Jag ser inte någon samverkan på detta område i det aktuella projektet i Sörmland, så min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

Vad gör ministern och regeringen för att säkerställa att våra statliga bolag arbetar mer kraftfullt med samverkan för att öka den lokala acceptansen för utbyggnad av kraftledningar och anläggningar för förnybar energi?