Fråga 2021/22:1026 Jordbruksverket och betalningsansvar vid utebliven betalning

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

I nuvarande lagstiftning om märkning och registrering av hundar anges att det är ägaren som är ansvarig, även om ägaren är ett barn. Detta medför ett betalningsansvar för barnet vid exempelvis utebliven betalning av registreringsavgift.

När en betalning uteblir skickar Jordbruksverket en påminnelse inklusive påförda avgifter till vårdnadshavaren, dock utställt i barnets namn. När sedan ägaren blir myndig går ett föreläggande ut, med avgifter och ränta inkluderat. Staten bör inte bidra till att personer som fyller 18 år får ett inkassokrav på sin födelsedag.

Ett barn har begränsade möjligheter att själva skuldsätta sig. Huvudregeln är att barn under 18 år saknar rättshandlingsförmåga. Sedan finns vissa undantag. Vårdnadshavare får inte skuldsätta sina barn, och de får heller inte ingå avtal som skuldsätter barnen utan att ha överförmyndarens samtycke. Ett avtal som saknar överförmyndarens samtycke är ogiltigt. Under åren har ett antal lagändringar gjorts som syftar till att minska risken för att barn skuldsätts.

Att ovan beskrivna system finns från Jordbruksverkets sida förefaller fullständigt orimligt och behöver ses över snarast.

Med hänvisning till ovanstående fråga vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att barn inte ska skuldsättas av Jordbruksverket för något som deras vårdnadshavare borde bära ansvar för?