Fråga 2021/22:1025 Bevarandet av svenskt motorintresse

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Det kan konstateras att det är över tre år sedan som riksdagen beslutade om ett tillkännagivande som rörde det motorhistoriska kulturarvet. Därav framgick att regeringen skyndsamt skulle ta fram lagstiftning som slår fast myndigheters skyldigheter och ansvar för historiska transportmedel till lands, till sjöss och i luften, så att de i sin myndighetsutövning kan säkerställa att det rörliga kulturarvet inte avsiktligt eller oavsiktligt hindras från att brukas eller skadas eller rent av destrueras. Det rörliga kulturarvet i form av entusiastfordon från olika tidsepoker, som engagerar hundratusentals svenskar, är en folkrörelse som bidrar positivt till vårt land. Rörelsen berikar människors liv och stärker besöksnäringen, vilket bidrar till fler jobb och ökad ekonomisk tillväxt.

Regler, avgifter och tillämpning ska inte medföra att det ställs krav som försvårar eller omöjliggör arbetet för ett rörligt kulturarv som är till glädje för dagens och kommande generationer. Det rörliga kulturarvet är en folkrörelse som bidrar positivt till vårt land, inte minst för ungdomar som har ett genuint motorintresse och har det som hobby.

Denna folkrörelse ska bevaras, hedras och utvecklas, inte förbrukas, förkastas och stagnera.

Med hänvisning till ovanstående fråga vill jag ställa följande fråga till kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta så att det rörliga kulturarvet genom lagstiftning skyddas från att avsiktligt eller oavsiktligt skadas, hindras från att brukas eller rent av destrueras?