Fråga 2021/22:1023 Skenande elpriser

av Kjell Jansson (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Elpriset skenar och många har vittnat om rent skräckinjagande elräkningar som damp ned i brevlådan under januari, lagom efter julhelgerna när ekonomin är extra svår att få ihop.

Det genomsnittliga spotpriset för samtliga fyra elområden 2021 var närmare 300 procent högre än under hela 2020, enligt statistik från Nord Pool.

Orsaken är att vårt energisystem är svagt. Vindkraften kan inte leverera el när det inte blåser. Till detta så har flera av våra kärnkraftsreaktorer stängts ned. Stängningen av Ringhals 1 och Ringhals 2, som Moderaterna försökte stoppa, innebar att närmare 10 procent av Sveriges elproduktion utraderades.

Elkrisen är ett faktum, och den kom inte som en chock utan är en direkt följd av regeringens destruktiva politik. Sverige som industriland behöver en robust energiförsörjning och rimliga elpriser.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Hur mycket skiljer sig den faktiska intäkten från energiskatten och momsen på el jämfört med den beräknade under de senaste månaderna, och tänker ministern ta några initiativ med anledning av detta?