Fråga 2021/22:1017 OS i Peking

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 2 februari återkopplade utrikesministern på en fråga från undertecknad om vilka fördelar regeringen ser med att inte genomföra en diplomatisk bojkott av OS i Peking. I återkopplingen fanns dock inte ett spår av vad som kan anses vara ett svar på frågan.

Att idrottsministern, som också fått en fråga om detta från undertecknad, anser att OS inte främst handlar om politik eller politiskt deltagande utan är en hyllning till idrotten har inte med någonting att göra. Symbolvärdet vid en diplomatisk bojkott är enormt. Det är just därför ledarna för USA, Storbritannien, Japan, Kanada, Australien och vårt grannland Danmark har valt att genomföra en diplomatisk bojkott. Likaså har stora medier  samt sponsorer valt att stanna hemma, då man inte vill förknippas med de fruktansvärda statssanktionerade övergrepp som sker i landet.

Det är uppenbart att regeringen struntar i nivån på brutaliteten i ett värdland, och om det inte vore för pandemin hade svenska regeringsföreträdare åkt till Kina. De hade fått stå sida vid sida med ledarna från en lång rad auktoritära länder som struntar fullständigt i mänskliga rättigheter.

Det står naturligtvis regeringen fritt att stå för detta, men det minsta man kan förvänta sig är ett ärligt svar från utrikesministern om vilka fördelar hon ser med att inte genomföra en diplomatisk bojkott och var gränsen går innan man anser att det är legitimt.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:´

 

Vilka fördelar ser ministern med att inte genomföra en diplomatisk bojkott, och vad krävs för att ministern ska vara beredd att ta initiativ till en diplomatisk bojkott?