Fråga 2021/22:1012 Tillbakadragande av de svenska insatserna i Mali

av Aron Emilsson (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sverige deltar i Mali med väpnade styrkor i främst två militära insatser, nämligen Förenta nationernas stabiliseringsinsats i Mali (Minusma) och insatsen Task Force Takuba. Utvecklingen i Mali har under en längre tid varit mycket negativ ur ett politiskt perspektiv. Demokratin har satts ur spel och flera militärkupper har genomförts. I dagsläget är det svårt att se en förbättring av läget och att landet skulle återgå till folkvalt styre inom en snar framtid är inte troligt.

Utöver denna utveckling har det under 2022 kommit bekräftade uppgifter om att det finns utländska legosoldater på plats som Malis ledning samarbetar med. Dessa legosoldater ska vara så många mellan 300 och 400 och komma från den ökända ryska gruppen Wagner som har flera anklagelser om folkrättsbrott mot sig och agerar utifrån ett ryskt inflytande.

Danmark har redan beslutat att dra tillbaka sina trupper från landet. Den 31 januari fick dessutom den franske ambassadören besked från ledningen i landet att han har 72 timmar på sig att lämna landet, och den franska utrikesministern har med anledning av bland annat detta kallat den styrande juntan utom kontroll.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Är ministern beredd att verka för ett ordnat, men skyndsamt, tillbakadragande av de svenska insatserna i Mali?