Fråga 2021/22:1003 Åtgärder med anledning av propaganda mot socialtjänsten

av Robert Hannah (L)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Stiftelsen Doku rapporterar att det från radikalislamistiska miljöer sprids falska rykten om socialtjänsten och dess arbete, framför allt vad gäller tvångsvård av barn enligt LVU. Det görs särskilt vid sociala medier som Facebook och Youtube.

Hot mot socialsekreterare förekommer också. Doku skriver: ”Vid demonstrationer utanför socialkontor, bland annat i Göteborg, försöker deltagare filma socialsekreterare, vilket sedan publiceras i grupperna. I en del grupper på sociala medier hängs socialsekreterare och socialchefer ut med namn, bild och hemadress och i vissa fall med personnummer.”

Liberalerna vill se en reformerad socialtjänstlag. Socialtjänstärenden har blivit mer komplexa och hotbilden reell. Handläggare som arbetar i direkt kontakt med enskilda kan, inte minst på orter och i bostadsområden där människor känner varandra, vid risk för hot och våld behöva stöd. Det behövs en nationell stödfunktion vid utredning, beslut och verkställande. Vi vill också öka möjligheterna för kommuner att överflytta ärenden till annan kommun för beslutsfattande om hotbilden är stor. Ett större fysiskt avstånd mellan berörda tjänstemän och enskilda minskar möjligheten att utsättas för brott och skapar en tryggare arbetsmiljö.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad gör ministern och regeringen för att motverka propaganda mot socialtjänstens arbete och för att skydda socialsekreterare?