Fråga 2021/22:1002 Företagsstöd vid höjda drivmedelspriser

av Birger Lahti (V)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Vid årsskiftet gick dieselpriset över 20 kronor per liter. Priserna innebär stora ansträngningar för många mindre företag som redan ligger på marginalen. Det har till och med rapporterats om att en del nu tänker lägga ned sin verksamhet då kostnaderna för drivmedel blir för stora. Speciellt utsatta är till exempel lantbruksföretag och maskinentreprenörer. På glesbygden är många småföretag och enmansföretag beroende av transport för att kunna driva sin verksamhet.  

Arbetet med att ställa om transportsektorn mot ökad transporteffektivitet och minskade utsläpp måste intensifieras, men i det arbetet måste alla vara med utifrån sina olikartade förutsättningar. Vänsterpartiet har tidigare föreslagit att staten ska kompensera för en del av glesbygdsbors höjda nota för bensin och diesel. Vi vill att stödet ska riktas för att kompensera glesbygden, där det inte finns något alternativ till bilen. Med det sagt behöver det finnas en plan för hur små företag ska klara drivmedelspriserna och i längden omställningen i stort.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Hur ser stöden till små företag för att hantera de ökade drivmedelspriserna ut, och har ministern planerat ytterligare insatser?