Fråga 2021/22:1001 Information till ungdomar om mönstring till värnplikten

av Per-Arne Håkansson (S)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Värnpliktens återinförande, som den socialdemokratiskt ledda regeringen tog initiativ till förra mandatperioden, är av stor betydelse för ett starkt folkligt förankrat försvar.

Under 2018 och 2019 började de första värnpliktskullarna sin utbildning. Det är Plikt- och prövningsverket som hanterar själva mönstringen.

Antalet värnpliktiga som årligen kallas in ska inom några år öka successivt. För varje värnpliktig som antas krävs att man i största möjliga mån kan fullfölja utbildningen.

I dag får ungdomar som ska fylla 18 år den första informationen om att de under året ska kallas till mönstring. Nästan oavsett vilken typ av tjänst så krävs både en fysisk och mental förberedelse.

Det är av stor vikt att informationen som lämnas till ungdomar bygger på motivation, förståelse och förberedelse kring vad värnplikten som sådan innebär. Det kan undvika skador för enskilda men också se till att det inte blir en snedvridning av olika befolkningsgrupper i rekryteringen. Den breda folkförankringen behöver betonas.

Försvarsmakten har också i en skrivelse till regeringen lyft fram vikten av information som kan kanaliseras till ungdomar redan genom grundskolan.

Beslutet från 2009 som avskaffade den allmänna värnplikten har fått konsekvenser i form av bristande kunskap, insikt och information kring totalförsvarets betydelse, vilket sannolikt kommer ta tid att återuppbygga.

Plikten att delta i försvarsutbildning ses utifrån uppgifter som ur olika sammanhang kommit frågeställaren till del, inte alltid som självklar. Det torde vara en angelägen uppgift för fortsatt engagemang i breda kretsar och folkligt förankrat försvar att följa upp och på ett ingående sätt arbeta med information och kommunikation om värnplikten.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern att verka för att utveckla informationen till ungdomar om mönstringen för att stärka möjligheterna till en bred rekrytering av kvinnor och män till värnplikten?