Interpellation 2021/22:96 Barnfattigdom

av Tony Haddou (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Tusentals barn lever i ekonomisk utsatthet i Sverige. Rädda Barnen har återkommande presenterat statistik och berättelser i sina årsrapporter och lyfter barnperspektiv på frågor om barnfattigdom och segregation. I den senaste rapporten, Guaranteeing Children’s Future, jämförs barnfattigdomen i Europa, och Sverige sticker ut på flera sätt bland våra nordiska grannländer – här är andelen i barnfattigdom betydligt högre.

Konsekvenserna av barnfattigdomen är många: Barnen tenderar att ha sämre betyg i skolan, är mindre delaktiga i samhället, lever med ständig oro, har inte råd att byta ut det som är trasigt, saknar kläder, sjukskriver sig när klassen har skolutflykt, lever ofta under osäkra boendeförhållanden och saknar en känsla av att kunna förverkliga sina drömmar.

Ojämlikheten biter sig fast i Sverige. De ekonomiska klyftorna har ökat snabbare här än i något annat OECD-land. Vi i Vänsterpartiet kan inte acceptera ett samhälle där barn växer upp under omständigheter där de saknar det mest nödvändiga. Vi är övertygande om att ett ekonomiskt jämlikt samhälle skapar bättre chanser och uppväxtvillkor för alla barn.

När Vänsterpartiet var med och förhandlade budgeten förra mandatperioden drev vi igenom flera reformer som särskilt gynnar ekonomiskt utsatta barnfamiljer. Det handlade om höjt underhållsstöd, höjt flerbarnstillägg, höjda inkomstgränser i bostadsbidraget för barnfamiljer, gratis medicin för barn, glasögonbidrag och statligt sommarlovsstöd till kommunerna. Skolungdomar kunde åka gratis kollektivtrafik på sommarlovet och alla sexåringar fick gå i gratis simskola.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

  1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska barnfattigdomen i Sverige?
  2. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska de ekonomiska klyftorna?