Interpellation 2021/22:92 Drivmedelspriset och en levande landsbygd

av Eric Palmqvist (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Den senaste månaden har de svenska drivmedelspriserna nått nya rekordnivåer. Dieselns literpris har på enskilda mackar redan spräckt 20-kronorsvallen. I medierna har vi kunnat läsa att Sverige nu har bland de högsta dieselpriserna i världen. Till skillnad från de andra länderna som placerar sig i dieselpristoppen är Sverige ett land som till stora delar präglas av landsbygd där reella alternativ till bilen och lastbilen helt eller delvis saknas.

Bilen används inte bara för att människor ska kunna ta sig till och från sina arbeten utan även inom en lång rad offentliga verksamheter vars ökade bränslekostnader nu kommer att leda till minskad välfärd eller ökat skatteuttag.

Människor som saknar alternativ till bilen för att ta sig till och från sina arbeten upplever i ökad grad att det inte längre lönar sig att arbeta då den disponibla inkomsten äts upp av drivmedelskostnader kopplade till arbetspendlingen. De kraftigt ökade transportkostnaderna kompenseras inte heller av det reseavdrag som kan göras, då avdragets nivå varit oförändrad sedan 2007.

Som en följd av de höga drivmedelspriserna vittnar företag, främst utanför storstadsregionerna i södra Sverige, om såväl kraftigt höjda transportkostnader som minskad konkurrenskraft. Till detta kommer att både företag och offentlig förvaltning på flera håll upplever ökade rekryteringsproblem som en följd av att arbetstagarna i högre grad än tidigare väljer bort arbetstillfällen som de upplever att det kommer att bli allt för kostsamt att arbetspendla till.

Situationen är på många håll i Sverige redan bekymmersam. Sverige har under många år präglats av urbanisering och avfolkning av såväl småkommuner och landsbygdsområden som glesbygd. Detta trots uttalade politiska mål och visioner om att bromsa denna utveckling. Många företag, inte minst inom basindustri, besöksnäring och livsmedels- och råvaruproduktion återfinns i regioner där såväl företagen som dess anställda är helt hänvisade till konventionella vägtransporter – långt ifrån Stockholms tunnelbanenät.

De ökade transportkostnaderna slår mot alla men hårdast där alternativen saknas. De slår också hårdast mot människor, offentlig verksamhet och företag i de regioner vi från politiskt håll, oavsett partitillhörighet, säger oss värna. 

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

  1. Hur ser ministern och regeringen på Sveriges landsbygders möjlighet till utveckling med drivmedelspriser som tillhör de högsta i världen?
  2. Hur ser ministern och regeringen på förutsättningarna att stärka landsbygdens attraktionskraft för boende, företagande och turism med drivmedelspriser som tillhör de högsta i världen?
  3. Vilka eventuella kompensatoriska åtgärder avser ministern och regeringen att vidta i syfte att bromsa de höga drivmedelsprisernas negativa effekter på den regionala tillväxten i Sveriges landsbygdsregioner?